Mieti tätä edes vähän!

20 Hei

Hei! Matruusi Joska haluaa vuorostaan kertoa omia mietteitään kesän ajalta. Seilatessa on jäänyt aikaa miettiä asioita. Nämä ovat kesäajan päällimmäiset mietteet elämästä ja maailmasta.

Suoraan asiaan: pystytäänkö länsimaissa olemaan niin sokeita kaikelle sille pahalle, jota maailmassa on? Ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta ja kuolevat tauteihin. Länsimaat ovat rajoittaneet heidän elämäänsä kautta historian esimerkiksi kolonialismilla, tuotannon siirtämisellä kehitysmaihin ja ihmisarvottomalla kohtelulla. Muista että sinä olet myös länsimaalainen ja vaikutat kulutusvalinnoillasi heikossa asemassa olevien elämään.  Haluan, että lukijana kysyt itseltäsi, pystytkö nauttimaan omasta elämästäsi ja kesästäsi sekä olla samalla tietoinen, että pystyisit pelastamaan ihmishenkiä. Mitä vastaisimme kysymykseen, jos tulevaisuudessa luokkamme oppilaat kysyisivät: ”Eikö opettaja auta kehitysmaissa hädässä olevia ihmisiä?” Jos vastaamme, että emme auta, kuinka pystymme perustelemaan, ettemme auta esimerkiksi lahjoittamalla omista varoistamme? Riittääkö vastaukseksi, ettei yksi ihminen voi maailmaa pelastaa? Jos vastaamme näin, olemmekohan väärällä alalla, koska meidän tehtävämme on kasvattaa mallikelpoisia kansalaisia? Tiedät myös aivan hyvin, että et olisi ainoa ihminen, joka haluaisi auttaa tai auttaa tällä hetkellä hädässä olevia! Jos vastaamme edellä mainitulla tavalla, emme ole perillä ammattimme tehtävästä sekä samalla kasvatamme oppilaita kaksinaismoraaliin. Opettajana meidän kuuluu opettaa ja kasvattaa oppilaita kestävän kehityksen periaatteiden mukaan.

Kaiken tämän takana on se, että me ihmiset olemme itsekkäitä ja ahneita. Haluamme mieluummin itsellemme kokemuksia ja materiaa, kuin että auttaisimme ihmisiä säilyttämään elämänsä. Keitä me olemme päättämään, kuka saa kuolla ja kuka ei? Eikö elämän edistäminen pitäisi olla jokaiselle itsestäänselvyys?

Jospa lahjoittaisit 10% kesätöissä ansaitsemistasi tuloista hyväntekeväisyyteen? Jos ansaitset 6000e kesän aikana, lahjoittaisit 600e. Mutta mieti ensin, mitä kaikkea olisitkaan saanut tällä summalla. Jos summan lahjoittaminen tuntuu sinusta pahalta ja paljosta luopumisesta, mutta silti lahjoitat sen, voit onnitella itseäsi ja taputtaa olalle. Onneksi olkoon! Olet luopunut jostain itselle arvokkaasta ja elintärkeästä asiasta muiden vuoksi! Pahalta se saa tuntuakin, kunhan apu on pyyteetöntä. Mitäpä sitä liialla rahalla tekee täällä? Ruoka maksaa yliopistolla 2,6e ja vuokran saat maksettua opintotuella. Rahalla on suuri voima ja meillä on rahaa!

                             ”Suuri voima tuo mukanaan aina suuren vastuun.” Peter Parker – Hämähäkkimies

Yksi vastaus to “Mieti tätä edes vähän!”

 1. Olli Kuntelo 22/07/2013 klo 23:29 #

  Varsin laajoja ja jopa filosofisiakin kysymyksiä käsittelevä blogikirjoitus, ehkäpä lukijalle jopa liian vaikea tartuttava. Ongelmia koulumaailmassa on nykyään niin paljon, että opettajan työssä arkipäivää ovat ennemminkin lasten ja nuorten pahoinvointi, väkivaltaisuus, päihteiden käyttö, vanhempien vaikeat olot jne, jolloin ”länsimaiden harjoittaman sortokapitalismin” käsittelyyn ei opettajalla ole luokkahuoneessa ihan älyttömästi välttämättä resursseja. Toki opettaja on myös ennen kaikkea asennekasvattaja, jolloin näitäkin asioita sivutaan ja integroidaan muihin aiheisiin. Kuten mainitsit, pienillä teoilla ja ajatuksilla voi olla suurtakin merkitystä. Esimerkiksi sen sisäistäminen, että Suomi on hyvä maa elää, on hyvä lähtökohta jokaiselle meistä.

  “Eikö opettaja auta kehitysmaissa hädässä olevia ihmisiä?” Jos vastaamme, että emme auta, kuinka pystymme perustelemaan, ettemme auta esimerkiksi lahjoittamalla omista varoistamme?

  Kehitysavussa on se ongelma, että vaikka sitä annettaisiin miljardeja euroja, varsinaista kehitystä ei apua saavissa maissa tapahdu. Lahjoitettu raha lisää korruptiota sen sijaan, että se kehittäisi kehitysapua saavien maiden ruohonjuuritason toimijoita.

  ”Pahalta se saa tuntuakin, kunhan apu on pyyteetöntä.”

  Pyyteetön auttaminen ei koskaan tunnu pahalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s