Tee hyvää, se tekee hyvää

16 Maa
Esimakua näyttelykuvista

Esimakua näyttelykuvista

”Heti kun näin sinut, niin tiesin, että sinut minä haluan pukea.” Tämä on yksi absurdeimmista lauseista, mitä minulle on sanottu, mutta se oli alku ystävyydelle ja uudelle sopalle, mihin lusikkani pistin. Tämän lauseen sanoi Hanna, joka keräilee vanhoja vaatteita, ja on vetänyt Mummon Kammarin ”muotinäytösryhmää” lähes 20 vuotta. Ja ei hänen tuon mainitun lauseen lisäksi tarvinnut sanoa muuta kuin ”vintage” ja ”vapaaehtoistyö”, ja minut oli puhuttu ympäri. Paikka oli Koukkuniemen osaston 25 työntekijöiden kahvihuone, ja aika oli kesä 2013.

Mummon kammari tekee paljon hyvää vanhustyötä, ja kesällä 2013 tutustuin moniin kammarilaisiin, jotka tulivat osastolle juttelemaan ja ulkoiluttamaan vanhuksia. Hanna on pitkän linjan kammarilainen, joka on jo kymmeniä vuosia sitten lähtenyt ajattelemaan vanhustyötä ja hyväntekeväisyyttä hieman erilaiselta kantilta. Hänen muotinäytösryhmänsä kiertää esittämässä näytelmäpätkiä ja ”tuulettamassa” Hannan vaatekokoelmaa, ja näin tuo iloa sekä ryhmälle että katsojille. Ryhmän toiminta tarjoaa vapaaehtoisille mahdollisuuden elää uudestaan hetkiä menneiltä vuosikymmeniltä ja kokeilla rajojaan erilaisissa rooleissa.. ja niin, samalla antaa myös katsojille mahdollisuuden nähdä ja kokea elämää vuosikymmenten takaa. Näytelmäesitykset eivät ole ainoa asia, mitä ryhmä on tehnyt: yhtenä projektina on ollut seinäkalenteri, ja toisena valokuvanäyttely, joka tällä hetkellä on esillä Virran EDU-galleriassa.

Työskentely muotinäytösryhmässä, joka on jo pyörinyt parikymmentä vuotta, ja joka koostuu ”varttuneemmista keski-ikäisistä”, on omalla tavallaan haastavaa. Jotkut ryhmän jäsenistä ovat siirtyneet ajasta iäisyyteen, ja ryhmä on tällä lailla pienentynyt. Kaikilta ei välttämättä kaikki fyysinen taiteilu tai vuorosanojen muistaminen suju ihan tuosta vain. Siitä huolimatta ryhmässä on loistava henki, ei liian ryppyotsainen, kaikki tukevat toisiaan ja tekeminen on aina mukavaa. Ja talentia löytyy, niin eläytymisen, näyttelyn kuin laulunkin puolelta.
Seuraava ryhmän projekti, musikaali, haluaakin viedä pienenevän ryhmän seuraavalle tasolle, ja tuoda hyväntekeväisyystyöhön taas uuden aspektin. Mukaan nimittäin halutaan nuoria aikuisia! Ryhmän unelmissa olisi, että nuorten tyttöjen ja poikien rooleihin saataisiin oikeasti nuoria, ja roolit olisivat enemmän ikäkauteen sopivia. Ja kun kyse on musikaalista, hakusessa on näyttelijöiden lisäksi laulajia ja muusikkoja, tanssijoita, puvustajia ja lavastajia, tai ihan ketä vain, jolla on kiinnostusta osallistua tällaiseen hieman erilaiseen hyväntekeväisyystyöhön. Mitään sen kummempia taitoja ei vaadita!
Tämä on siis samalla kutsu sinulle tulla mukaan iloiseen ryhmäämme. Tarkoitus olisi, että tässä huhti-toukokuussa laitetaan näytelmä alulle (kirjoittaminen, puvustus ja roolitus), kesäajan jokainen harjoittelee itsenäisesti (ei siis sido sinua kesäksi Tampereelle) ja syksyllä pistetään paketti kasaan. Tähän mennessä on sovittu kolme paikkaa, jossa näytelmä ainakin esitetään. Näytelmän kirjoittaminenkin tapahtuu yhteisöllisesti: mikäli haluat, että saat jossakin vaiheessa näytelmää esimerkiksi stepata, tai vaikka esittää rakastunutta, se voidaan varmasti kirjoittaa näytelmään mukaan. Hannan toive on, että hän saisi kerrankin kirjoittaa näytelmään suutelukohtauksen! Muu muodostuu ryhmän toiveiden ja kokoonpanon mukaan.
Ryhmään liittyminen ei ole kovin sitovaa ja aikaavievää. Luultavasti muutaman kerran tapaamme keväällä, ja sitten kokoonpanon merkeissä syksyllä. Voin kokemuksesta sanoa, että vaikka perimmäinen ajatus on ensinnäkin aktivoida muotinäytösryhmää, ja sen jälkeen vielä tuoda esittämällä iloa suuremmalle ryhmälle, niin tämä työ tekee myös hyvää kolmannen kerran: se tekee hyvää sinulle.

Mikäli edes hiukkasen kiinnostaa, voit kysellä lisää Sallisen Hipulta (löytyy Facebookista tai vaikka maililla helmi.sallinen(a)uta.fi).  Ota kaveri mukaan ja liittykää musikaalijoukkoomme! Muutamia edulaisia on jo ilmoittautunut ryhmään mukaan.
Käykää myös katsomassa valokuvanäyttely EDU-galleriassa (28.3 asti).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s