Suoritatko?

5 Maa

Tahdon olla nyt rehellinen teille heti alkuun. Olin suunnitellut tätä blogipostausta jo pitkään, suunnilleen noin joulukuun alusta alkaen. Tarkoitukseni oli julkaista postaus heti tammikuun alussa, jotta sanomani olisi tässä vaiheessa osuvampi. Toisaalta, valitsemani aihe ei luultavasti koskaan vanhene vaan lähinnä kypsyy iän myötä. Päätin siis jatkaa pohdintojani aikaisemman suunnitelmani mukaisesti.

Uuden vuoden vaihtuessa perinteenä on ollut luvata vähintään yksi lupaus itselleen, johon aikoo tulevana vuonna panostaa. Esimerkiksi itselläni on ollut luvata useampana vuonna, että parantaisin omia syömistottumuksiani sekä jaksaisin liikkua ja etenkin venytellä – eli lupauksien klassikot.

Näin kuitenkin jälkiviisaana olen ymmärtänyt, etteivät vuosittain asettamani tavoitteet olleet edes oleellisia minulle. Toki omien ruokailutottumuksien parantaminen tai liikunnan lisääminen arkeen lisäsi omaa hyvinvointiani, mutta todellisuudessa ne eivät olleet koskaan niitä asioita, joihin olisi ollut sillä hetkellä tarpeellista puuttua. Suorittamisen tiedostaminen sen sijaan oli.

Suorittaminen (tai perfektionismi) on nykyisen yhteiskuntamme luoma trendi-ilmiö. Sen avulla koitamme tehdä itsestämme hiukan parempia: minuutemme on riippuvainen ulkoisista merkityksistä ja niiden avulla tunnemme itsemme tärkeiksi ja arvokkaiksi. Tämä näkyy esimerkiksi pyrkimyksenä hallita omaa elämäänsä koittaen luoda siitä täydellisen. Etenkin sosiaalisen median aikakaudella täydellisyyteen pyrkivä elämäntyyli on saanut uutta nostetta kuvapalveluiden luoman illuusioiden takia.

Suorittaminen voi tapahtua monella elämän osa-alueella, joko yksinään tai yhtä aikaa. Se voi olla tietynlaista some-käyttäytymistä kiiltokuvallisen parisuhteen luomiseen. Se voi olla oman huonon itsetunnon parantamista materiaalilla tai ihmisillä, jotka saavat sinut näyttämään ulkopuolisen silmin suositulta. Suorittaminen voi näkyä opiskelussa tietyn tason vaatimuksena sekä täydellisyyteen pyrkimisessä opinnoissa.

Suorittaminen ei voi tuottaa koskaan pidemmän päälle onnellisuutta, sillä sen suomat rakennuspalikat ovat rakenteeltaan heikkoja ja helposti horjuvia. Ja mitä nopeammin niitä koittaa pinota, sitä nopeammin ne sortuvat. Pidemmän päälle suorittaja kadottaa elämästään aitouden ja elää jatkuvassa sumussa itsensä kanssa, kunnes tajuaa herätä todellisuuteen.

Suorittamista ei ole helppo myöntää. Minä suoritin vuosia. Aloitin lukioikäisenä suorittamaan, sillä silloin ajattelin olevani huonompi kuin muut ikäiseni: en tulisi pärjäämään elämässä sellaisena kuin olin. Ainoa vaihtoehto oli siis tulla paremmaksi ja saavuttaa jotain sellaista, joka toisi minulle saman aseman muihin nähden. Näitä tavoitteita olivat esimerkiksi muodikkuus, kauneus, vartalon ulkomuoto sekä vastakkaisen sukupuolen kokema kiinnostus.

Voitte varmaan arvata, kuinka kävi. Kun suoritin, aloin samalla masentua siitä, kuinka en saavuttanut tavoitteitani. Tai jos saatoinkin tavoittaa, tavoitteet eivät tuoneetkaan onnellisuutta ja parempaa elämän laatua niin, kuin olin kuvitellut. Aina oli jotain parannettavaa.

Näin yli neljä vuotta myöhemmin olen onnistunut karistamaan suorittajan roolini lähes kokonaan. En enää pelkää olla sitä, mitä olen enkä vertaile itseäni muihin lähes ollenkaan. Olen rohkeampi ja uskallan tarttua haasteisiin, vaikka epäonnistuisin. Omaa suhdettani opintoihin olen parantanut huimasti ja tunnistan nykyään omat sudenkuoppani. Tästä saan kiittää viime vuoden burn outia, joka sekä herätti että pelasti minut kohtaamaan omat haavani.

Suorittaja sokeutuu omalle toiminnalleen ja etenkin sille, kuinka haavoittavaa hänen toimintansa on itselleen. Vaikka suorittajan elämä saattaa näyttää kaukaa ihailtavalta, on todellisuudessa suorittaja pohjimmiltaan hyvin onneton. Mitkään tavoitteet, joita suorittaja tavoittaa, ei tule koskaan täyttämään häntä lopullisella onnellisuudella: saavutetut tavoitteet toimivat vain hetkellisenä onnenpiikkinä, joka laskee niin nopeasti kuin se on saavutettu. Suorittaja usein kokee alemmuuden tunnetta, heikkoutta, ilottomuutta, epätyytyväisyyttä ja yksinäisyyttä.

Ainoa keino tiedostaa suorittaminen on oivaltaa omia ajatus- ja toimintamalleja. Kun nyt olet lukenut tarinani ja ajatukseni, pyydän sinua pysähtymään ajatuksiesi äärelle ja ajattelemaan omia tämän hetkisiä opintojasi ja itseäsi opiskelijana. Mitä ne kertovat sinulle? Ja millaisella äänen sävyllä – kannustavasti vaiko vaativasti? Toistuuko ajatuksissani sanat ”täytyä” tai ”sitten, kun”?

Kun olet kysynyt itseltäsi nämä kysymykset ja sekä vastannut niihin totuuden mukaisesti, pyydän sinua seuraavaksi tarkentamaan huomiosi omaan toimintaasi. Kuinka paljon annat painoarvoa arvosanoillesi? Koetko pettymystä alle neljän arvosanoista? Voitko riemuita kurssin läpi pääsemisestä ilman, että keskityt saamaasi numeroon? Ilman, että soimaisit itseäsi ”vain keskiverroksi”? Voit myös soveltaa näitä kysymyksiä muihin elämäsi osa-alueisiin, jos on tarpeen.

Älä käsitä minua väärin, hyvin tehdystä koulutyöstä saa ja pitää olla ylpeä. Mutta jos tapanasi on vertailla muita ja seurata tarkkaan arvosanojasi, voi tällöin itsetuntosi olla riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Olet siis minun tapaani heijastanut oman arvosi siihen, kuinka hyvin pärjäät ja koittanut suorittamalla parantaa oloasi.

Mikäli siis teit itsellesi uuden vuoden lupauksia, punnitse nyt niiden tärkeys. Mahtuisiko mukaan vielä yksi lupaus siitä, että pyrit muuttamaan omia toiminta- ja ajattelutapojasi esimerkiksi juuri opiskelun suhteen? Tapojen tiedostaminen ja niiden muuttaminen on yksi haastavimmista asioista, joiden eteen olen saanut tehdä töitä, mutta se on todella kannattanut. Muutokset ovat tuoneet lisää itseluottamusta, rauhaa, onnellisuutta sekä etenkin uudenlaisia oppimiskokemuksia, jotka ovat aivan toisenlaatuisia kuin aikaisemmat.

Jos päätät luvata tiedostaa omaa suorittamistasi ja jotta se olisi sinulle helpompaa, niin tässä muutama konkreettinen vinkki.
– Käännä pääsääntöisesti ajatuksesi positiiviseen. Huonot päivät ovat normaaleja siinä, missä muutkin päivät, mutta jos huono olo on jatkuvaa, kannattaa tätä pyrkiä tiedostamaan ja kääntämään asiat positiiviseen valoon. Kiitollisuuspäiväkirja iltaisin toimii ainakin omalla kohdallani ja siinä pätee yksi sääntö: päiväkirjaan ei saa merkitä päivän aikaan suoritettuja asioita, vaan keskittyä jo olemassa olevien asioiden kiittämiseen.
– Hellitä vaatimuksia, tee niistä pilaa ja naura niille! Pidä paljon vapaata, ole yksin. Opettele tehtävien laiminlyönti. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea ajallaan, eikä etenkään kaikkea.
– Tärkein, eli tiedosta, miksi suoritat. Pidätkö kiinni vanhoista uskomuksistasi? Uskotko edelleen siihen, mitä sinulle on joskus saatettu sanoa? Vertaatko itseäsi muihin ja puhut itsestäsi negatiivisesti, koska et pidä itsestäsi? Pelkäätkö hylkäämistä ja satuttamista? Oletko riippuvainen muiden huomioista ja ihailusta?

Muistathan, kuinka juurtuneiden toimintatapojen ja ajattelumallien purkaminen vaatii armollisuutta itseään kohtaan: kaikkea ei voi toteuttaa kerrallaan. On myös todennäköistä, että tulet sortumaan vielä useampaan otteeseen suorittamiseen, vaikket sitä itse huomaisikaan. Tällöin kannattaakin pysähtyä ja kuunnella, miten elämässäsi muuten sujuu. Jos elämäsi ei ole täysin tasapainossa, vaikuttipa siihen sitten stressi opinnoista tai jokin suurempi tekijä, saatat koittaa parantaa oloasi vanhoilla menetelmillä. Tällöin pysähdy, tiedosta toimintatapasi ja päätä tehdä toisin.

Joten mitä tuumaat, miltä tällainen lupaus kuulostaisi?

 Terveisin Anni Pitkänen, OKAn sosiaalipoliittinen vastaava

Fuksien fuksisyksyn fuksuilut

20 Jou

Meiltä kysyttiin oltaisiinko me kiinnostuneita kertomaan meidän fuksisyksystä. Koska me ollaan ne ylisuorittajafuksit, täytyihän tämäkin haaste sitten vastaanottaa.

“Kolmas fuksivuosi toden sanoo”
-Eelis Hyvärinen

Virallisesti meidän yliopistotaival alkoi 27.08., mutta otettiin kuitenkin varaslähtö tämänkin suhteen ja järjestettiin muutamia tapaamisia jo ennen sitä (tämä kuvastaakin hyvin meidän ylisuoriutumista). Tiesimme, että tuutoreiden järjestämä picnic oli tulossa tiistaina, päätimme itse järjestää myös tuona ensimmäisen viikon maanantaina oman picnicin, sillä emme olleet kukaan valmiina kohtaamaan tietotekniikan luentoa yksin (ja voi mitä päänsärkyä tuo tietotekniikka tulikin tuottamaan meille). Ja niin ennen luentoa kokoonnuimme fuksien kesken sorsapuistoon, minne meitä piti tulla juuri ja juuri 15 fuksia, mutta lopulta meitä olikin se 50. Siitä sitten yhdessä valuttiin päätalolle kuuntelemaan utan rosvosta kauhutarinoita.

Ensimmäiset viikot olivat hektisiä, mutta samalla niin ihania. Ensimmäisen viikon päätteeksi soittelin äitini kanssa ja linkkasin hänelle sen pätkän meistä, jossa oltiin päästy uutisiin pääpäiväpiknikiltä (oli muuten kova). Äiti siinä sitten minulle muistuttelikin, että opiskelijaelämään olisi hyvä sisällyttää kuitenkin myös se opiskeleminen. Nyt näin joululoman alkaessa voinkin todeta, että ei hätää äiti. Kyllä tässä on tullut opiskeltuakin kaiken maailman kaspit, kasorientit ja kaslomit.

“Alkuun oli jännää ja jopa raskasta kun tapas äärettömästi ihmisiä ja pyöri kaikissa tapahtumissa. Nyt kun on kuitenkin päässyt sisälle OKA:an, niin tuntuu upeelta olla tässä ihanassa porukassa, jossa voi olla täysin oma itsensä.”
-Meeri Heikkinen

Kuten jokaisessa Tampereen opiskelijatapahtumassa, myös TREYHEMissä edusti OKAn fuksit (ja muutama vanhus).

Tapahtumia on ollut äärettömän kattavasti, varmasti ihan jokaiseen makuun. Oli kyseessä sitten OKAn, EDUn tai ihan vaan kaikkien opiskelijoiden menot, niin on tummansinisiä haalareita vilkkunut fuksien toimesta siellä sun täällä (suuren suuri kiitos vaan meidän EDUstaja Annit ja haalaritiimi, jotka hommasivat meille haalarit niin hyvissä ajoin<33). Meidän fuksit on mm. yöpynyt etupäässä happrolippujen telttajonossa, osallistunut ennätysmäärällä kastajaisiin ja muodostanut kovan haastajan Generikille.

“Päädyin happrojen jatkoilta ambulanssilla selviytymisasemalle, jossa vietin sitten yöni. Ei siinä muu sitten auttanu, kun seuraavana päivänä suoraan hipsiä pianotunnille. Eipähän ollut pitkä matka yliopistolle.”
-Muuan fuksi

Silti meistäkin “ylisuoriutujista” löytyy niitä, ketkä ei aina jaksa tai halua ihan kaikkeen osallistua, ja se on enemmän kuin okei! Aina ei tarvitse kaikkialle revetä, varsinkin kun syksyllä on muutenkin niin paljon uutta ja ihmeellistä menoa. Ympäriltä olevilta ihmisiltä löytyy paljon ymmärrystä ja rentoja meiningeitä, jotka eivät sua unohda vaikka et joka tapahtumassa olisikaan! Kyydissä on pysynyt myös ne, jotka välillä ovat jääneet kotisohvalle.

2

Muuan fuksi yritti noudattaa Sakun mottoa pikkujoulurissellä, mutta ei onnistunut tässä yhtä mallikkaasti.

“Ihan iisisti tänään, pari keimoo ehkä”
-Saku Koski-Vähälä, ennen pikkujouluristeilyä

“En edes harkitse jatkoja.”
-Hanna Rahkonen, aina ennen kuin päätyi jatkoille

Opiskelun puolesta monia on yllättänyt vapaus ja itsenäisyys, jonka voisi kuvitella ihanan vapauttavaksi. Tutuksi onkin tullut lause; Se minkä taakseen jättää, Moodlesta löytää. Jokainen fuksi on muodostanut oman selviytymistaktiikan, jonka avulla on taputellut tarvittavat kurssit. Mutta tässä on viisi vuotta aikaa (vähintäänkin) itse kullakin löytää se oma tapansa ja oppia opiskelemaan. Me selvitään kyllä! Opiskelun tökkiessä onkin hyvä pysähtyä miettimään, miksi olet päätynyt juuri tähän, opiskelemaan juuri näitä asioita. Ehkä se KASP2 osoittautuukin yllättävän tarpeelliseksi joskus tulevaisuudessa opettajina toimiessamme.

Aina ei kaikki ei mene kuin Strömsössä, siitä on kokemusta. Jos jokin menee vikaan, niin opeille vaan viestiä. Jos kurssi-ilmoittautuminen unohtuu, niin opeille vaan viestiä. Jos tentti ei anna kirjautua, niin viestiä… Kaikki järjestyy, kuhan vaan laittaa järjestymään! Viestejä laittaessa muistakaa kuitenkin, että vaihtoehto “Vastaa kaikille” on todellakin sitten vastaus kaikille. Sitä me fuksit tässä olemme harjoitelleet, mutta toisaalta eipä kaikki vanhemmat vuosikurssitkaan tätä vielä hahmota.

3

Happrojonossa onpi tunnelmaa (OKAlaisten telttoja oli peräti kolme jonon kärjessä, ja muutama rohkea tuli ilman telttaa).

“Käytetään toisiamme hyväksi”
-Jaso Valtonen ja Satu Tammekann toisilleen, kun luentopäiväkirjaa kirjotti

“Välillä ei edes tajua opiskelevansa yliopistossa, kun katsoo tätä opeopiskelijoiden touhuu.”
-Muuan fuksi

4

Taideteos EDUapproilta muuan fuksista.

Suurin yllätys oli okalaisten henki. Monesti sitä kuulee, kuinka yliopisto-opiskelu on niin kovin itsenäistä ja kukaan ei ole pitämässä huolta sinusta, muuta kuin sinä itse. Voin vaikka vannoa, että asia ei päde meidän luokanopettajien kesken. Toisista pidetään huolta! Oi OKA joka onkin niin ihana, on muodostunut jokaiselle fuksille enemmän kuin vähemmän tietynlaiseksi perheeksi. Jokaisella on oma henkilökohtainen suhde perheenjäseniä kohtaan, mutta vastaanotto on ollut yhtä lämmin ja hurmaava jokaiselle fuksille. Kiitos siitä kaikille OKA:laisille, niin vanhemmille vuosikursseille, kuin meille fukseillekin.

“Jos ei fuksivuosi muuten ole ikimuistoinen, niin ainakin tuli koluttua yhdeksän OKA:laisen lattiat, sohvat ja sängyt lävitse kun ei vielä ollut omaa kämppää alla. OKA-perhe huolehtii kyllä.”
-Jesse Sonninen

Tsemppiä vaan tulevat fuksit, teillä tulee olemaan ylisuoriutujatuutorit.

FUKSIT Hanna Rahkonen, Jesse Sonninen & Satu Tammekann

5

Kilit urheasti pelaamassa Härkiä vastaan, melkein säästyttiin murskatappiolta.

Syksyn 2018 tapahtumia

21 Elo

Pian päästään aloittamaan opintojen parissa ja samalla tietenkin mahtavat tapahtumat, niin perinteiset kuin uudetkin, kokoavat okalaisia yhteen – tervetuloa kaikille uusille okalaisillekin mukaan joukkoomme! Tässä on alustavaa syksyn aikataulua, jota myös päivitellään ajan kuluessa. Tapahtumiin ovat tervetulleita fuksien lisäksi myös vanhempien vuosikurssien opiskelijat (tapahtuman kuvauksessa mainitaan erikseen jos tietty osuus on rajattu vain tietyn vuosikurssin okalaisille).

Muutokset mahdollisia!

VIIKKO 35 

Ti 28.8. Ensimmäinen piknik klo 18 Sorsapuisto
Päräytetään fuksivuosi käyntiin piknikin merkeissä Sorsapuistossa. Rentoa hengailua ja leikkejä samalla tutustuen uusiin ja vanhoihin okalaisiin, tervetuloa mukaan!

Ke 29.8. Kaupunkikierros + iltahengailu klo 18
Mistä Tampereella saa hankittua bussikortin? Entä missä tarjoillaan parhaat kaupungille tyypilliset siivet? Tutustutaan yhdessä tähän #1-opiskelijakaupunkiin ja päätetään ilta rennon hengailun merkeissä.

To 30.8. PÄÄPÄIVÄPIKNIK klo 18 Sorsapuisto
Pääpäivä! The day! Sorsapuisto on the place to be. Historiallinen syksyn aloitustapahtuma, jota et halua jättää väliin!

VIIKKO 36 

Ma 3.9. Lautapeli-ilta klo 17
Aliasta, Monopolia, Carcassonea, Giljotiinia ynnä muuta vapaamuotoista pelailua ohjelmassa, tervetuloa!

Ti 4.9. Pihapeli-ilta klo 17
Leikitään yhdessä vanhaan kunnon välituntimalliin – kirkkistä, polttopalloa, you name it. Huhu kertoo, että myös jo legendaksi muodostunutta lipunryöstöä voi olla ohjelmassa…

Ke 5.9. Lukuvuoden avajaiset (Tamy)
Potkaistaan yliopistovuosi käyntiin virallisestikin koko kampuksen kesken. Ständejä, haalarimerkkimyyntiä, kahvia – tällöin voit hommata itsellesi myös tuikitärkeän OKA-pipon! Viralliset avajaiskarkelot Klubilla.

To 6.9. KASTAJAISET klo 18 Näsinpuisto
Fuksivuoden ehdoton kohokohta – hetki, jolloin uutukaisista opiskelijoista koulitaan pesunkestäviä okalaisia Näsinpuiston hämärtyvässä illassa!

La 8.9. – su 9.9. Pesiksen OSM (Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry)
Pesiksen OSM ovat valtakunnalliset korkeakouluopiskelijoiden mestaruuskilpailut ja kisoihin osallistuu tuhansia opiskelijoita ammattikorkeakouluista ja yliopistoista ympäri Suomen. OSM-kisojen tarkoituksena on tarjota taitotasoon katsomatta hauska kilpailuformaatti opiskelijoille, joissa tärkeintä on liikunnan tuottama ilo ja yhdessä tekemisen fiilis!
Kipinällä on perinteisesti ollut sekajoukkue rentosarjassa. Mitään aiempaa pelaamistaustaa ei tarvitse olla, tärkeintä on positiivinen fiilis ja into! Ennen reissua voidaan mahdollisesti järkätä pesishöntsyt, niin ollaan ready to go!
 

VIIKKO 37 

Ma 10.9. EDUappro klo 18 Sorsapuisto
Okalaiset kilpailevat yhdessä Mentorin ja Itun fuksien kanssa sekajoukkueissa rastiradalla ympäri Sorsapuistoa.

Ti 11.9. Namiappro klo 13-21 (Bioner ry)
Oletko valmis herkuttelemaan? Tänä vuonna tämä Namiappro täyttää huikeat 10 vuotta, joten tule kiertämään Tampereen parhaita kahviloita ja juhlistamaan NamiAppron 10. juhlavuotta! Tämä on myös loistava tilaisuus löytää uusi oma lempikuppila ja fukseille mahdollisuus tutusta Tampereeseen. Tapahtuma on alkoholiton, mutta sokerihumala ja sen jälkeinen paha olo on taattu.

Ke 12.9. Fuksisuunnistus (Tamy)
Tamyn legendaarinen fuksisuunnistus – lisäinfoa tapahtumasta myöhemmin.

VIIKKO 38

Ke 19.9. Sporttiappro klo 14-18 (Boomi ry)
SporttiAppro tulee taas! Jo kolmatta kertaa järjestettävä opiskelijoita liikuttava tapahtuma tuo piristävää vastapainoa perinteisille opiskelijariennoille. Tapahtuma on loistava mahdollisuus tutustua Tampereen eri liikuntapaikkojen tarjontaan ja löytää vaikkapa uusi laji tuomaan energiaa opiskelujen keskelle!

To 20.9. B-ryhmäiltamat
Uudet fuksit pääsevät tutustumaan oman opiskeluryhmänsä kanssa. Iltaa jatketaan koko ainejärjestölle avoimella saunaillalla.

To 20.9. Saunailta
Koko ainejärjestölle avoin saunailta. Oiva mahdollisuus tutustua niin uusiin kuin vanhoihinkin okalaisiin!

VIIKKO 39 

Ma 24.9. LuontoEXCU
Mukavan illan viettoa yhdessä nuotion äärellä. Tarkoitus on kävellä yhdessä laavulle, jossa pistämme pystyyn nuotion ja nautimme ympäröivästä luonnosta nuotiolauluin ja halutessaan grillaten. Lisäksi halukkaat voivat jäädä paikalle yöksi!

Ke 26.9. TampereRACE
Unohda Amazing Race, tässä tulee Tampere Race! Fuksit ottavat mittaa toisistaan juosten, kävellen ja tehtäviä ratkoen. Mikä joukkue kisaa itsensä Tampereen ällistyttävimmän kisan voittoon?

VIIKKO 40 

To 4.10. EDUn herkkupäivä 

To 4.10. OKApallo goes HÄRÄT vs. kilit
Syksyn kiihkein ja tiivistunnelmaisin urheilutapahtuma tulee jälleen ja valtaa okalaisten mielet. Lokakuun viilenevässä, mutta ainakin mieleltään aurinkoisessa illassa otetaan fukseista ja vanhemmista vuosikursseista mittaa intensiivisen jalkapallopelin myötä ja selvitetään, kummat vievät tänä vuonna voiton ansaiten mainetta ja kunniaa. Tapahtuma järjestetään torstaina 4.10. Kiovanpuistossa kello 17 alkaen. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/2120688368170829/

VIIKKO 41 

Ti 9.10. Huipausturnaus 

To 11.10. Hämeenkadun Approt (Boomi ry)
Koko Tampere täyttyy haalariasuisista opiskelijoista, kun Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijatapahtuma käynnistyy. Tämä tapahtuma on todellakin näkemisen arvoinen.

VIIKKO 42 

PERIODITAUKO
Ansaittu viikon lepotauko

VIIKKO 43 

To 25.10. Fuksisitsit
Eka kerta on aina eka kerta. Jotta fuksit osaavat vaatia punishmenttia, kertoa poliittisesta vakaumuksestaan laulun keinoin sekä kilistää oikeaan suuntaan, on heidät ohjattava sitsien ihmeelliseen maailmaan lempein, mutta vahvoin ottein.

VIIKKO 44 

Keilausilta 

VIIKKO 45 

Sitsit 

VIIKKO 46 

To 15.11. – pe 16.11. Pikkujouluristeily
Yhteinen pikkujouluristeily muiden kaupunkien luokanopettajien kesken. Täällä pääsee tekemään sitä kuuluisaa verkostoitumisduunia, sekä hankkimaan tulevia talvipäiväkavereita.

Megazone 

ONNEA FUKSIT!

28 Kes


Olet tehnyt hienon työn, kun olet päässyt opiskelemaan Tampereelle luokanopettajaopiskelijaksi! Paljon onnea uusille fukseille! Tässä tuutoreiden tekemä video teille.

Lue myös ensi lukuvuoden tuutoreiden esittelyt täältä >>>

Nauttikaa kesästä ja elokuussa tavataan! 🙂

Kolme päivää ja kaksi yötä

28 Maa

Näin muutama viikko Talvipäivien jälkeen on hyvä pysähtyä muistelemaan, mitä kaikkea tuona kauan odotettuna viikonloppuna oikein tapahtuikaan. Kaupungin kadut täyttyivät kaikenkirjavista haalareista, kun tuhannet opettajaopiskelijat ympäri Suomea kokoontuivat yhdessä viettämään rattoisia talvipäiviä Tampereelle.

TP2018 Perjantai - Nina Riski (26 of 148)

Kuva: Nina Riski

TP2018 Perjantai - Nina Riski (42 of 148)

Kuva: Nina Riski

Perjantain avajaistapahtuma täytti Sorin aukion, minne juhlakansa kokoontui kuulemaan avajaispuheita Simo Frangenin juontamana. Kauan odotettu viikonloppu lähti heti käyntiin iloisissa tunnelmissa, ja viimeistään Talvi-Päivin ensiesiintyminen nosti tunnelman kattoon. Rakastettu nallekarhu johdatteli kirjavaa haalarijoukkoa suurena kulkueena kohti jatkopaikkoja. Kireä pakkanen ei suinkaan juhlatunnelmaa jäädyttänyt, vaan juhlakansa jaksoi juhlia aamuun asti Klubin ja Ravintolamaailman huippuesiintyjien tahdissa.

TP2018 Perjantai - Nina Riski (86 of 148)

Kuva: Nina Riski

”Parasta oli koko viikonlopun ihana seura <3”

Lauantai oli täynnä tekemistä ja tapahtumia, joiden osallistujamäärät ylittivät suurimmatkin odotuksemme. Kirkkaan siniseltä taivaalta loistava aurinko ja kirpeä pakkassää herättivät perjantain hulinoista palautuvan juhlakansan uuteen päivään, ja reippaimmat kokoontuivat Rauhanniemeen virkistävään aamusaunaan ja avantoon.

TP2018 Lauantai - Nina Riski (10 of 82)

Kuva: Nina Riski

Talvipäivät2018_20180224_144327_Joona_Halinen

Kuva: Joona Halinen

Talvirieha oli oikea yleisömenestys. Ulkodisko sai opiskelijoiden tanssijalat vipattamaan jo hyvissä ajoin, ja Sorsalampea kiertävä rastikierros veti aktiviteetinnälkäisiä opiskelijoita puoleensa. Legendaariset talvilajit, norsuhankifutis ja silitysrautacurling, haastoivat eri ainejärjestöjen edustajat ottamaan mittaa toisistaan, ja tämän vuoden kerma saatiinkin selville – onnea vielä Rovaniemen Lapikas ja Tampereen Itu!

”Parasta oli kaikki ihanat tyypit, sika hyvä fiilis talviriehassa, kun DJ soitti hyvää musaa ja tietty Generik!”

”Legendaariset talvilajit sujuivat hyvin! Red Bullin ulkodisko oli best!”

Ehkä syynä oli hurja biletunnelma, ehkä nolot diskomuistot omilta kouluajoilta, mutta Amos-klubin ala-astedisko sai kuitenkin jokaisen posket punoittamaan. Hämärällä tanssilattialla spottivalojen loisteessa värikäs juhlakansa nautti olostaan vanhojen hittien tahtiin. Talvi-Päivikin kohtasi tanssiskabassa haastajansa ja limbokisa sai juhlijat taipumaan melkoisiin ääriasentoihin!

TP2018 Lauantai - Nina Riski (42 of 82)

Kuva: Nina Riski

TP2018 Lauantai - Nina Riski (64 of 82)

Kuva: Nina Riski

”Approssa oli hyvää siideriä ja smoothieta!”

Alkoholilliset ja alkoholittomat juomat sekä syötävät tekivät kauppansa, kun juhlakansa lähti suorittamaan ennennäkemättömällä innolla Talvipäiväapproa. Upeat appromerkit silmissä vilisten juhlijat keräsivät leimoja passeihinsa. Kaijakan päiväkaraoke veti kultakurkut Laukontorille ja tietovisa sai ihmiset viihtymään hetken pidempäänkin Bar Passionissa. Speedfriendingissä luotiin kauaskantoisia ystävyyssuhteita, ja uusien ystävien kanssa juhlijat lähtivätkin pian suuntaamaan kohti päätösspektaakkelia ja Tähtiareenaa.

Talvipäivät2018_20180224_211310_Joona_Halinen

Kuva: Joona Halinen

Talvipäivät2018_20180224_213049_Joona_Halinen

Kuva: Joona Halinen

”Okan bändit nosti tunnelman kattoon! <3”

Pipojen litistämät hiukset saivat uuden ilmeen ilmaisessa letityksessä, ja näin juhlakansa oli valmis ottamaan vastaan niin Gasellit, Generikin, Heta’s Passionin kuin huikean Pete Parkkosenkin. Ilta oli pitkä, hikinen ja tanssintäyteinen, eikä vastaavaa menoa ole ennen taidettu Talvipäivillä nähdäkään. Vau!

Talvipäivät2018_20180224_223615_Joona_Halinen

Kuva: Joona Halinen

Talvipäivät2018_20180224_235838_Joona_Halinen

Kuva: Joona Halinen

Talvipäivät eivät kuitenkaan suinkaan rakentuneet yhdessä yössä tai yhden ihmisen voimin. Talvipäivät eivät olisi olleet mitään ilman hallitusta, toimikuntalaisia ja vapaaehtoisia – jokaisen työpanos oli korvaamaton. Pitkä suunnittelu, lukemattomat työtunnit sekä tapahtumaa kohden lisääntyvä kiire ja työmäärä maksoivat lopulta itsensä moninkertaisena takaisin, kun näki oman kädenjälkensä heräävän viimein eloon. Sitä onnistumisen tunnetta, helpotusta, riemua ja ennen kaikkea ylpeyttä on hankala edes pukea sanoiksi.

Kiitos siis jokaiselle osallistujalle ja tekijälle, ilman teitä Talvipäivät eivät olisi olleet kaltaisensa. Ensi vuonna nähdään, mitä Raumalla on meille tarjottavanaan!

Asta Luttinen, 1. vsk

OKA ry:n alumniryhmä

22 Maa

oka3Keväinen tervehdys kaikille Tampereen yliopistosta (EDU:sta ja Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitokselta) valmistuneille luokanopettajille!

Olemme perustaneet OKAn alumnit -nimisen ryhmän Linkedin-sivustolle. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita liittymään mukaan ryhmään ja kutsumaan mukaan myös vanhat opiskelukaverinne!

Ryhmän tarkoituksena on yhdistää Tampereen yliopistosta valmistuneita luokanopettajia sekä tarjota yhteisö keskustelulle ja vertaistuelle. Tavoitteena on myös järjestää alkukesästä ensimmäinen alumnitapaaminen, jossa on mahdollista tavata vanhoja tuttuja sekä suunnitella ryhmän toimintaa.

Alumniryhmämme tulee tekemään yhteistyötä myös Tampereen yliopistossa opiskelevien luokanopettajien ainejärjestö OKA ry:n kanssa. Alustavia ideoita ovat esimerkiksi yhteisen keskustelutilaisuuden tai työelämään liittyvän tapahtuman järjestäminen luokanopettajaopiskelijoiden kanssa.

Otamme mielellämme vastaan toiveita, mitä toivoisitte tältä ryhmältä ja minkälaisesta toiminnasta olisitte kiinnostuneita. Päädyimme perustamaan ryhmän linkedin-sivustolle näin aluksi, mutta ryhmän voi laajentaa tulevaisuudessa myös muille alustoille.

https://www.linkedin.com/groups/8660028

Aurinkoista maaliskuuta toivottaen
Roosa Yli-Pietilä ja Pihla Rautanen
(Tampereen yliopistosta luokanopettajiksi vuonna 2017 valmistuneet)

VAKAVA-valmennuskurssi 2018

15 Hel

Tehoa ja tukea VAKAVA-lukemiseen?

Osallistu Tampereen luokanopettajaopiskelijoiden järjestämälle valmennuskurssilla 27.3.-26.4.!

Opitaan, innostutaan ja syvennytään VAKAVA-aineistoon yhdessä.

Kurssi sisältää 6 kokoontumiskertaa opiskelumateriaalit, erilaisia välitestejä, loppukokeen ja mahdollisuuden valmentautua VAKAVA-koitokseen sen aiemmin läpäisseiden opettajaopiskelijoiden johdolla innostavassa ja kannustavassa ilmapiirissä.

Kurssin hinta 100€/osallistuja. Kurssille mahtuu 30 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella osoitteessa https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/20918/lomake.html 15.2. klo 12 alkaen.

Tiedot kurssille pääsystä ja muun tarvittavan infon saat sähköpostitse paikkojen täytettyä.

VAKAVA-tiimi
vakavapaasykoevalmennus (at) gmail.com

 

Sneak peek kevään 2018 tapahtumiin

9 Hel

Tässä pientä hiipivää kurkkausta tämän kevään tapahtumiin. Kannattaa seurata OKAn viestintäkanavia ja tapahtumakalenteria, ettei päivämäärät mee ohi. Jos listalta sun mielestä ehdottomasti puuttuu jotain, ota yhteyttä!

tapahtumat2018

pus,

Anniina & Mari
halonen.anniina.s(at)student.uta.fi / koskinen.mari.j(at)student.uta.fi
Vapaa-aikavastaavat

Puheenjohtajan tervehdys

5 Hel

Heippa!

Vuosi 2018 on saatu vähitellen startattua OKA-kansan keskuudessa niin luentojen, harjoitteluiden jaksosuunnitelmien kuin pianotuntienkin osalta, joten nyt voisi olla hyvä hetki pureutua tuloilla olevaan. Täällä teille tekstiä kirjoittelee uusi puheenjohtaja, joka on samalla innoissaan ja jännityksissä tulevasta vuodesta. Kyllä on kuulkaas siistejä juttuja luvassa: ensi lauantaina pääsemme osallistumaan Akateemisen Kyykän MM-kilpailuihin, Talvipäivät ovat jo aivan nurkan takana ja kevään tapahtumakalenteri alkaa vähitellen jo täyttymään – näistä lisää myöhemmin!

Hallitusesittelyt pärähtivät tänään käyntiin OKA ry:n Instagram-tilillä, joten sieltä vaan rohkeasti seuraamaan ja tutustumaan meihin hallituksen jäseniin ja tekemisiimme! Haluan itse erityisesti tänä vuonna painottaa hallituksen lähestyvyyttä ja toiminnan avoimuutta. Jos siis siellä ruudun takana koet jonkin kysymyksen erityisesti askarruttavan päätäsi, tai olet saanut jonkun aivan huikean tapahtumaidean, niin jaa se ihmeessä meille! Saat hallitukseen yhteyden Facebookissa, Instagramissa tai sähköpostin välityksellä (okahallitus@uta.fi).

Vuoden 2018 hallituksen jäsenet:

Tanja Eerola (puheenjohtaja)
Tuomas Kauppinen (varapuheenjohtaja)
Liisa Äijälä (sihteeri)
Ronja Salo (talousvastaava)
Milla Smolander (viestintä- ja SOOL-vastaava)
Jere Riekkinen (koulutuspoliittinen vastaava)
Anni Pietarinen (sosiaalipoliittinen vastaava)
Anni Pitkänen (tuutorivastaava)
Aatu Korhonen (tuutorivastaava)
Salla Kukko (kansainvälisyysvastaava)
Mari Koskinen (tapahtuma- ja vapaa-aikavastaava)
Anniina Halonen (tapahtuma- ja vapaa-aikavastaava)

pj-kuva

EDU:n välinen yhteistyö on kantanut hedelmää muun muassa yhteisen fuksipassin muodossa – tätä haluamme edelleen tänäkin vuonna ylläpitää ja kehittää entisestään. Muutakin poikkitieteellisyyttä pyritään aikaansaamaan erilaisten tapahtumien muodossa. Otetaan rohkeasti itulaiset, mentorlaiset ja tamauslaiset vastaan, kun törmäillään yhteisissä jutuissa. Pidetään edun henki yllä T3:n uudistusten pyörteissäkin!

ps. Talvipäivä-countdown: 18 päivää!

Terkuin,
Tanja Eerola / Puheenjohtaja (eerola.tanja.i@student.uta.fi)

Hallitushaippii

12 Mar

OKAssa kuhisee. Pian on aika valita kauden 2018 hallitus. Millaista hallitustoiminta on? Olisitko sinä oikea henkilö toimimaan OKA ry:n hallituksessa?
Hallitustoiminta on

 • kokouksia
 • oman vastuualueen juttujen hoitamista
 • palkitsevaa
 • vastuullista
 • tärkeää ainejärjestölle ja jäsenille
 • vuorovaikutteista
 • huippuu!

Hallitustoiminta ei ole

 • tiukkaa nuijan pamputuksen kuuntelemista kokouksissa
 • kokouksissa päätöksistä tappelemista (äänestämistä välillä kyllä)
 • puheenjohtajan diktatuuria
 • osallistumista joka ikiseen koulutukseen ja tapahtumaan (ellei itse halua)
16194890_1474103999290335_2829174650247584713_n

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa fiiliksestä hallituksessa!

Voit hakea hallitukseen, jos

 • olet OKA ry:n jäsen
 • olet valmis sitoutumaan kalenterivuodeksi hallitustoimintaan
 • haluat vaikuttaa OKAan liittyviin asioihin ja päätöksentekoon
 • haluat (tai tarvitset) opintopisteitä
 • haluat tutustua uusiin (ja miksei vanhoihinkin) mahtaviin tyyppeihin
 • olet valmis tekemään yhteistyötä sekä saamaan elämyksiä ja kokemuksia
 • haluat tehdä yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa
 • haluat tietää lisää OKAn lisäksi kasvatustieteiden tiedekuntaan sekä Tampereen yliopistoon liittyvistä asioista

Sinun ei tarvitse

 • uhrata koko elämääsi OKAlle – aikaa jää myös muuhun!
 • olla tietyltä vuosikurssilta – on enemmän kuin toivottavaa, että hallituksessa istuu tyyppejä mahdollisimman eri vuosikursseilta!
 • tietää, mitä haluaisit tehdä hallituksessa – mukaan voit hakea ihan pelkästä kiinnostuksesta

Ohjeet hallitukseen hakemisesta löydät sähköpostistasi ja OKAn keskustelufoorumilta Facebookista!

OKA ry:n hallitus kaudelle 2018 valitaan syyskokouksessa 20.11. klo 16.00. Tuu paikalle asettumaan ehdolle tai vaikuttamaan siihen ketä ajaa SUN, okalaisen etuja ensi vuonna!

Terkuin,
Milla eli OKAn viestintävastaava 2017