Manselaiset ilmiöt

Tamperelaisia ilmiöitä kohtalaisen asiallisesti selostettunauusivaakuna 

TAMPEREEN MURRE – ”Jaa mää vai? Nottannääs nysse tulee ihan kohta ja pitää fundeerata minkä rotvallin kohralla mää hyppäsen pois.” Hämmentävää? Niin monen muunkin mielestä. Hämäläismurteiden ryhmistä Tampereen seudun murre kuuluu peri- eli sydänhämäläisiin murteisiin; se on siis keskeistä hämäläismurretta. Tamperelainen puhe on peruspiirteiltään varsin hämäläistä, mutta siinä on myös erityispiirteitä, jotka erottavat sitä perihämäläisistä naapureistaan. Katoavaa kansanperinnettä kaksikon Petelius-Vierikko toimesta >>>

MANSEROCK – Tamperelaisella rock-musiikilla on ainutlaatuinen asema suomalaisen kevyen musiikin kartalla. 1970-luvulta startannut voittokulku on sisällyttänyt piiriinsä eturivin muusikoita, joista Eppu Normaali, Juice Leskinen ja Popeda edustavat vain pintaraapaisua siitä kavalkadista, jota tämän alueen musiikillinen anti edustaa. Manserock-ilmiölle on omistettu myös mainetta niittänyt musikaali Vuonna85, sekä baari Jack the Rooster, jonka lavalta saatat bongata yhden jos toisenkin tamperelaisen rockjulkimon. Vaihtoehtomusiikin harrastajien mekka on sen sijaan Vastavirta-klubi Tampereen boheemeista boheemimmalla alueella Pispalassa. Tsekkaa ihmeessä Mansen keikkatarjontaa jo heti syksyllä! Opiskelijaystävällisiä keikkapaikkoja edustavat muun muassa Klubi ja Doris eli tuttavallisemmin Dorka. Ajjjjettä Alabamaan!

LÄTKÄKULTTUURI – Tampere on henkeen ja vereen jääkiekkokaupunki, jonka hermokeskuksena toimii Suomen ensimmäinen jäähalli Hakametsässä. Joukkueista Tappara ja Ilves tarjoavat vuosittain kiihkeitä paikalliskamppailuja ja haastavat valtakunnan suurella rahalla kasattuja joukkueita illasta toiseen. Kumman väreihin sinä pukeudut tulevana syksynä? Ai niin, onhan sitten myös Suomisarjan KooVee, jos et osaa päättää. Talvisin ulkojäillä käy kova kuhina ja myös okalaisista löytyy seuraa neppaamaan lättyä lapaan joko Koulukadun kiekkopyhättöön tai Sorsapuistoon yliopiston naapuriin. Tsekkaa myös Vapriikin Jääkiekkomuseo!

MUSTAMAKKARA JA SIIVET – Tampereen ruokaskene tarjoaa ehkä omintakeisimpia elämyksiä muualta tuleville herkkusuille. Täällä on jo vuosia vannottu mustanmakkaran nimeen, jota myydään niin toreilla kuin myös ruokakaupoissa. Oikeaoppisesti mustaa tilataan pätkissä näyttämällä myyjälle joko haluttu pätkä käsin kuin kalavalhetta höpisten, tai sitten mainitsemalla vaikka ”parin euron pätkä mustaa”. Tarjoillaan puolukkahillon kanssa, mutta niin puritaania meininki ei ole, etteikö muitakin mausteita sallittaisi. Uutena tulokkaana tamperelaisten sydämet on vallannut kanasiivet, joihin erikoistuneita ravintoloita löytyy Tampereelta vino pino uusien tupsahtaessa kadun kulmiin hurjaa tahtia. Siipiä saa erilaisilla hot sauce- ja dippivaihtoehdoilla ja ne syödään AINA käsin. Tämä ei ole mitään fine diningia, mutta syntisen hyvää ja koukuttavaa! Loistavaa darrantapposafkaa. Näitä löytyy myös vegaanisina! Tsekkaa nämä: Sticky Wingers, Ravintola Hook, Siipiweikot

NÄKÖTORNIT – Jo lähes sata vuotta paikallaan seissyt Pyynikin näkötorni tarjoaa mahtavat näkymät ympäri Tamperetta, sekä kaupungin ja monien mielestä maailman parhaat munkkikahvit! Jokaisen bucket listiin pitäisi sisältää Pyynikin munkkikahvilan munkit. Uudempi torni sen sijaan on Tampereen maanmerkki, Näsinneula, jonka ympärille rakentunut huvipuisto on loistava kohde perheen pienimmille, sekä kaikille omaa lapsenmielisyyttään etsiville.

Voi veikkonen, tässähän oli vain pintaraapaisu. Osallistumalla opiskelijatapahtumiin pääset näkemään paikkoja ja ihmisiä, joita ei tässä yhteydessä pystytty / muistettu mainita.