Historiaa

Vuonna 1919

23.2. Itsenäisen Suomen ensimmäinen maaottelu kaikki urheilulajit huomioon ottaen
28.3. Suomessa peruna vapautetaan säännöstelystä.
1.6. Suomessa alkoholijuomien kieltolaki astuu voimaan (kumottiin 9.2.1932).
6.9. Hämeenlinnan Alakansakouluseminaarin Toverikunta perustetaan (nykyinen OKA ry.)

 

 

OKA ry:n historia alkaa vuodesta 1919, jolloin Hämeenlinnaan perustettiin alakansakouluseminaari. Hämeenlinnan seminaarin avajaisia vietettiin 25.8.1919. Historiassa OKA on tunnettu myös nimillä Hämeenlinnan Seminaarin Oppilaskunta sekä Hämeenlinnan Seminaarin Ylioppilaskunta. Virallisesti OKAsta tuli OKA ry 16.6.1989, eli tänä vuonna juhlitaan myös OKA-nimityksen 30-vuotisjuhlia!

Peruskoulujärjestelmän myötä opettajankoulutus katsottiin tarpeelliseksi yliopistollistaa. Hämeenlinnan seminaari yhdistettiin osaksi Tampereen yliopistoa, johon perustettiin vuonna 1974 kasvatustieteellinen tiedekunta. OKA jäi kuitenkin asumaan vielä Hämeenlinnaan, aina vuoteen 2012 saakka.

Vuonna 2012 OKA muutti Hämeenlinnasta Tampereelle. Muutos oli suuri, mutta tarpeellinen. OKA on ylpeä niin menneestä, kuin nykyisestä kodistaan. Sen näkee jo OKAn logosta, jota koristaa sekä Hämeenlinnan seminaari, että Näsinneula. Luonnollisesti muutto kuitenkin synnytti paljon keskustelua. Vuoden 2012 OKAn puheenjohtaja Jaakko Vuorio kirjoitti muuton tienoilla kattavan päivityksen OKA ry:n blogiin, jossa perusteli muuton merkityksellisyyttä muun muassa näin:

  • Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikön opettajankoulutus on Suomen suosituin luokanopettajakoulutusyksikkö ja OKA ry:n täytyy vastata tähän kysyntään.
  • Siirtyminen Tampereelle on aluepoliittisesti merkittävä muutos. OKA on merkittävä resurssi ja voimavara Tampereelle, mutta samalla Tampere on merkittävä voimavara OKAlle: Muuton jälkeen Tampereen opettajankoulutukseen jätettyjen hakemusten määrä kasvoi 874:stä 1365:een, eli OKAn vetovoima voimistui 56%:lla.
  • Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikön tunnettuus yliopistolla ja valtakunnallisesti on noussut muuton jälkeisten vuosien aikana. OKA ry tuki runsaasti kasvatustieteiden yksikön menestystä. Yksikköä oltiin muutama vuosi ennen muuttoa ajamassa alas, mutta yliopisto näytti osoittavan kasvatustieteiden yksikölle poikkeavan määrän resursseja OKAn muuton ansiosta.

Vuorion blogipostauksen pääset kokonaisuudessaan lukemaan täältä: https://okary.org/category/hokl-siirto-2012/

 

 

Kerhotoiminta

OKAn jäsenenä voi kuulua monenlaisiin kerhoihin. Kerhot ovat eläneet ja muuttuneet OKAn sadan vuoden taipaleen aikana.

Liikunta- ja vapaa-ajan kerho Kipinä on ollut olemassa jo aikojen alusta, Hämeenlinnan seminaarin perustamisesta lähtien. Kipinä on osallistunut ja osallistuu edelleen erilaisiin kisoihin ja turnauksiin, usein myös mainiolla menestyksellä. Kipinä on tuonut OKAlle useita palkintoja. Ennen palkinnot koristivat Edulan tiloissa, kunnes ne jouduttiin tilan puutteen vuoksi siirtämään varastoon. Alhaalla kuvassa näkyvä pokaali on naisten lentopallon kiertopalkinto ja palkinto kertoo voittoja OKAlla – aikansa Hämeenlinnan seminaarilla – olevan vuosilta 57, 66, 68.

Kipinän lisäksi OKAn vanhimpiin kerhoihin kuuluu kristillinen kerho Cristikka. Cristikka tunnettiin ennen kristillisenä yhdistyksenä, mutta nimen muuttumisesta huolimatta kerhon perimmäinen ajatus on säilynyt samana: kerätä yhteen kristittyjä, Jumalaa rakastavia opiskelijoita.

Okalaiset voivat myös osallistua hieman nuorempiin kerhoihin, nimittäin EDUn luontokerhoon ja Kaiku-kuoroon! EDUn luontokerho ei kuitenkaan ole suinkaan ensimmäinen luontokerho mihin okalaiset voivat ottaa osaa, sillä aikoinaan OKAlla oli luontokerho nimeltä Kuukkeli. OKAlla oli myös tällöin musiikkikerho Trio Perfecto.

Lisäksi OKA ry:ssa on toiminut monenlaisia muitakin kerhoja: kulttuurikerho kultivo, elokuvakerho Rosebud ja Putikka, joka vaali englantilaisen pubitikan jaloja perinteitä,

Fun fact: Trio Perfecton ansiosta OKAlla on bändiluokka kaikkien okalaisten käytettävissä. Vuonna 1999, eli 20 vuotta sitten Trio Perfecto otti asiakseen saada okalaisille tilan musisoida, ja tällainen tila löytyy Tampereeltakin, Virran kellarista!

 

Talvipäivät

SOOLin talvipäivät ovat tuoneet opeopiskelijat yhteen jo vuodesta 1947! Talvipäiviä on siis keretty tähän päivään mennessä pitämään jopa 72 kertaa. OKA on ollut järjestämässä näistä talvipäivistä jo yhdeksää! Näistä seitsemän on pidetty Hämeenlinnassa, ja jopa jo kahdet Tampereella: ensimmäiset Tampereen talvipäivät pidettiinkijuurikin Tampereelle muuton taitekohdassa.